Blog, Strana 3

Měníme svůj název

Vážení zákazníci,

za 23 let si naše kamenné prodejny díky perfektním optickým službám a servisu získaly renomé spolehlivé a důvěryhodné firmy s osobním přístupem.

Nyní chceme prodejny a e-shop zaštítit jednou značkou, za jejíž kvalitu ručí svým jménem náš zakladatel Aleš Žejdl.

Nadešel čas, aby se z kontaktnicockylevne.cz stal eshop.aleszejdl.cz.

 

Se změnou názvu souvisí i změna loga, které vám nyní představujeme a se kterým se budete stále častěji setkávat, až nahradí logo stávající úplně.

I nadále pro vás zachováme nízké ceny a rychlé dodání, nově budete moci na našem e-shopu vybírat také sluneční brýle světových značek, sportovní a lyžařské brýle.

Co bude změna znamenat pro vás
  • I nadále pro vás zachováme nízké ceny a kvalitní certifikované zboží.
  • Rozšíříme sortiment o sluneční a sportovní brýle světových značek.
  • Přihlášení do vašeho zákaznického účtu zůstává beze změny.
  • Vašich objednávek se změna nijak nedotkne.
  • Změní se logo a v příkazovém řádku bude nově zobrazeno https://eshop.aleszejdl.cz/

Věříme, že nám svou přízeň zachováte a dovolíte nám tak pečovat o vaše perfektní vidění!

Nakupovat >>

 

7 věcí, na které si dát s kontaktními čočkami v létě pozor

Léto a dovolená svádí nejen k lenošení, ale občas také k porušování zajetých zvyklostí. Které zásady byste ale jako nositel kontaktních čoček měli vždy dodržet? To si řekneme v dnešním článku.

Jak na péči o kontaktní čočky i v létě?

1. Dbejte na hygienu při manipulaci s čočkami

Před každou manipulací s čočkami si vždy důkladně umyjte ruce. Bakterie a jiné mikroorganizmy ze špinavých rukou rády ulpívají na kontaktních čočkách, které pro ně představují ideální prostředí, mohou napadnout oční povrch a způsobit i velmi komplikované stavy.

2. Používejte kvalitní roztok k péči o čočky

Čistěte čočky pouze sterilním roztokem určeným k péči o čočky. Nikdy nenahrazujte roztok na kontaktní čočky obyčejnou vodou. Ta obsahuje celou řadu mikroorganizmů, které mohou způsobit komplikované oční záněty.

3. Noste kvalitní sluneční brýle

I když některé kontaktní čočky obsahují UV filtr, nenahrazují však sluneční brýle. Ty na rozdíl od čoček chrání celý oční povrch i s očními víčky. Hledejte brýle s označením UV400, což znamená, že filtrují 99-100 % UV záření až do vlnové délky 400 nm. Vybírejte u nás na e-shopu sluneční brýle značek Ray-Ban, Oakley nebo Polaroid.

4. Chraňte kontaktní čočky před přímým kontaktem s vodou

Nezapomínejte používat potápěčské či plavecké brýle. Důvodem je opět možné riziko kontaminace čoček patogenními mikroorganizmy. Vhodnou alternativou mohou být také plavecké dioptrické brýle. Rozhodnete-li se kontaktní čočky na plavání přece jen použít, zvolte jednodenní kontaktní čočky, které po plavání vyjmete z oka a vyhodíte. 

5. Nespěte s čočkami na očích

I když se vám například po večírku nechce čočky z oka vyjímat, udělejte to. Předejdete tím nejen nepříjemnému podráždění očí, ale také možným očním komplikacím, včetně zánětu.

6. Noste při sobě umělé slzy

Umělé slzy vám v horkém počasí pomohou od případného diskomfortu a také v situacích, kdy se do oka dostane smítko nebo písek.

7. Vyměňujte kontaktní čočky

Nevkládejte do oka roztržené či jinak poškozené kontaktní čočky (nošení poškozených čoček může způsobit podráždění a poškrábání rohovky a s tím spojené komplikace).

 čeho se vyvyrovat když nosíte kontaktní čočky

co dělat když vám foukne písek do očíTip na léto: Co dělat, když vám s čočkami do očí foukne písek nebo prach?

  1. Ubraňte se nutkání oči si mnout! Tím byste si mohli způsobit bolestivé poškrábání rohovky.
  2. Vyjměte kontaktní čočky. (Postupujte podle správných technik a vždy mějte čisté ruce).
  3. Použijte umělé slzy k vypláchnutí nečistot z oka.
  4. Důkladně opláchněte čočky sterilním roztokem na čočky a zkontrolujte, zda nejsou nějak poškozené (zaměřte se zejména na to, zda není roztržený okraj či poškrábaný povrch čočky). Před opětovným nasazením kontaktní čočky důkladně vyčistěte podle doporučeného postupu).

 

Pokud podráždění trvá: Pokud nepohodlí a zarudnutí očí trvá i po vyjmutí kontaktních čoček nebo pokud máte stále pocit cizího tělíska v oku, měli byste vyhledat odbornou pomoc očního specialisty.

Nejste si jisti, zda máte na dovolenou připraveno vše, co vám zajistí skvělé vidění? Podívejte se na náš seznam věcí na dovolenou, který najdete na našem blogu!

| Kontaktní čočky jsou zdravotnická pomůcka určená ke korekci zraku. Před použitím čtěte prosím vždy příbalovou informaci.|

Jak vybrat sluneční brýle: Návod pro každého

Sluneční brýle nejsou jen žádaným módním doplňkem, ale také důležitou součástí ochrany očí před škodlivým UV zářením. Dobře vybrané sluneční brýle s UV filtrem přitom využijete nejen v létě, poslouží vám po celý rok. Oceníte je na procházkách ve městě, u sportů, kde navíc chrání oči před úrazem, na pláži, ale i na horách. Na co si dát pozor při jejich výběru? Proč nevybírat sluneční brýle pouze podle tvaru obličeje? Jak odhadnout, které vám nejlépe sednou ještě než je vyzkoušíte, a které speciální vlastnosti brýlí byste mohli ocenit? 

Jak vybrat sluneční brýle podle tvaru obličeje?

Jedním z nejvíce známých návodů, které najdete snad v každém článku o výběru slunečních brýlí je výběr dle tvaru obličeje. Ačkoliv je tento přístup velmi populární, nic neplatí stoprocentně, proto radíme použít následující pravidla spíše jako vodítko, než nezpochybnitelné dogma.

  • Kulatý obličej - volte hranaté sluneční brýle, které opticky váš obličej prodlouží. Dejte pozor na správnou šířku brýlí (příliš malé brýle mohou kulatý tvar obličeje zdůraznit).
  • Hranatý obličej – lichotit vám budou kulaté nebo oválné sluneční brýle, které ostré rysy tváře zjemní.
  • Oválný obličej – sedět vám bude téměř jakýkoli tvar slunečních brýlí. Důležité je pouze zvolit správnou velikost brýlí. O výběru správné velikosti se dočtete níže.
  • Trojúhelníkový obličej – tento typ obličeje má širší lícní kosti, abyste proporce vyvážili, je lepší sáhnout po tvaru spíše kulatějších brýlí, nebo brýlích s výraznou horní linií. Slušet vám budou například také „Pilotky“. Asi nejznámější brýle tohoto tvaru jsou sluneční brýle Ray-Ban.

ray-ban zajímavostVěděli jste, že Ray-Ban svůj úplně první model vyrobil pro letce americké armády?

Naše tipy

Hranaté brýle Oakley se zrcadlovou úpravou Oválné brýle Polaroid zjemní rysy hranatého obličeje Kulaté brýle Porsche Design zaujmou výjimečnou kvalitou "Pilotky" jsou nadčasová klasika
oakley holbrook c69a-2679-9c5b-6979 p8644d 0RB3025__001_51_000A

 

Jaké je základní rozdělení slunečních brýlí?

V dnešní době existuje mnoho typů slunečních brýlí, z nichž každý má své specifické vlastnosti a využití.

Při výběru tedy uvažujte, na co budete sluneční brýle převážně používat.

Dioptrické sluneční brýle

Tyto sluneční brýle mají dioptrické čočky a jsou určeny pro lidi s oční vadou. Brýlové čočky se objednávají pro každého zákazníka individuálně, nelze tedy vybírat z „hotových“ řešení. Doporučujeme nenakupovat dioptrické brýle online, ale zajít si pro ně na některou z našich kamenných prodejen. Naši zkušení kolegové vám nejen pomohou s výběrem slunečních brýlí, ale zároveň změří všechny potřebné parametry. Zvolí vhodný typ brýlových čoček i slunečních brýlí tak, abyste nejen dobře vypadali, ale také dobře viděli. Kvalitní UV filtr 400 je u dioptrických slunečních brýlí samozřejmostí.

Polarizační sluneční brýle

Polarizační sluneční brýle mají speciální polarizační čočky, které snižují odraz slunečního záření od vodorovných ploch jako je vodní hladina, lesklý povrch vlhké vozovky nebo sníh. Jsou vhodné například pro vodní sporty a řidiče, ale jejich výhody oceníte i při běžném nošení. Renomovaným výrobcem polarizačních slunečních brýlí je firma Polaroid. Sluneční brýle Polaroid najdete také na našem e-shopu. Nabízejí optimální poměr cen/výkon. Nechcete-li investovat do slunečních brýlí vysoké částky, ale přesto žádáte kvalitu, budou pro vás sluneční brýle Polaroid optimální volbou.

Sportovní sluneční brýle

Sportovní sluneční brýle jsou určeny pro sportovní aktivity a mají speciální čočky, které chrání oči před slunečním zářením, UV zářením, větrem, cizími tělísky a nárazem. Obvykle mají také lehký, pevný rám a gumové části nosníku a stranic pro pohodlné nošení. Příkladem mohou být sluneční brýle Oakley, které disponují vlastností „impact protection“, což doslovně znamená „ochrana před nárazem“. Bezpečí vašich očí zaručují brýlové čočky vyrobené ze speciálního materiálu, který odolá nárazu a netříští se.

Zrcadlové sluneční brýle

Některé sluneční brýle mají na brýlových čočkách tzv. zrcadlovou úpravu. Ta způsobuje, že mají brýlová skla lesklý, zrcadlový povrch, který odráží světlo. Zrcadlová úprava snižuje množství světla, které proniká k očím. Běžné zrcadlové sluneční brýle plní zejména funkci estetickou a bývají módní záležitostí. Pro svou vlastnost odrážet sluneční záření bývá zrcadlová vrstva často využívána také na speciálních brýlích pro vysokohorskou turistiku.

Pánské a dámské, unisex nebo dětské sluneční brýle: Jak se v tom vyznat?

V současné době je na trhu hodně tzv. „unisex“ modelů slunečních brýlí, se kterými nešlápne vedle ani žena ani muž. Pánské sluneční brýle bývají střídmé ve zdobení, mají větší velikost a také delší stranici. Naopak typické dámské sluneční brýle jsou všechny brýle tzv. „kočičích tvarů“ s výraznými kamínky a zdobením.

Dětské sluneční brýle jsou samostatnou kapitolou. Mohou být v různých barvách i velikostech. Existují sluneční brýle pro miminka i pro teenagery. A jak zajistit, aby vaše dítě chtělo sluneční brýle nosit? Je důležité si ověřit, že ho sluneční brýle nikde netlačí, nesjíždějí mu z nosu a jsou na první pohled líbivé. Pro děti, které nosí dioptrické brýle existují dioptrické brýle se slunečním klipem, který se na brýle snadno nasadí a z dioptrického modelu během chvilky vykouzlí sluneční variantu.

slunecni_bryle_zena_a_muz-min

Typy slunečních brýlí podle materiálu brýlových čoček

Sluneční brýle mohou mít brýlové čočky vyrobené z různých materiálů. Každý materiál má své vlastní výhody a nevýhody.

Nejlepší optické zobrazovací vlastnosti nabízí minerální sklo, jehož nevýhodou je ale křehkost a poměrně vysoká váha. Pro sport nelze skleněné brýlové čočky doporučit z důvodu bezpečnosti, protože když se rozbijí, mohou vás poranit.

Pro sportovní aktivity jsou vhodné brýlové čočky z polykarbonátu ー lehkého materiálu, který je odolný, pružný a je u něj menší pravděpodobnost rozbití. Polarizační brýlové čočky jsou pro ideální pro sportovce, kteří potřebují chránit své oči před rušivými odlesky. Nejčastěji je tedy uvidíte u běžců, cyklistů nebo lyžařů (běžkařů), kteří potřebují ostře vidět cestu před sebou. Plastové čočky patří k levnějším. Jsou odolnější proti rozbití než skleněné a jsou také lehčí. Nevýhodou je náchylnost k poškrábání při běžné manipulaci.

Parametry slunečních brýlí aneb na co se při výběru slunečních brýlí zaměřit?

Velikost slunečních brýlí

Odpověď zní ano. Sluneční brýle by měly být pohodlné a neměly by být příliš těžké. Velikost se v optickém světě udává jako šířka očnice a šířka nosníku. Znáte-li tyto dva údaje, snadno z nich vypočítáte šířku brýlí v horizontálním směru. Stačí vynásobit šířku očnice 2x a přičíst šířku nosníku. Šířka brýlí by měla korespondovat s šířkou obličeje. Příliš malé brýle se vám budou zarývat do spánků a velké brýle vám budou padat z obličeje. Ani estetice pak špatně zvolená šířka brýlí neprospěje.

 

Rozměry brýlí
šířka brýlí délka stranice výška očnice šířka očnice šířka nosníku
šířka brýlí délka stranice výška očnice šířka očnice šířka nosníku

 

Ochrana před UV zářením

Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru slunečních brýlí je ochrana proti UV záření. UV záření může vážně poškodit zrak a způsobit různá oční onemocnění. Proto si vybírejte brýle s UV filtrem 400 nebo vyšším. Tyto brýle blokují 99-100% škodlivých UV paprsků až do vlnových délek 400 nm. UV filtr přitom nesouvisí s intenzitou zabarvení brýlové čočky. I čiré brýlové čočky mohou mít UV filtr 400. Abyste si byli jistí, že vaše brýle opravdu oči ochrání, je nejlepší kupovat je na místech, kde vám kvalitu UV filtru zaručují. Brýle nabízené na našem e-shopu i v kamenných prodejnách jsou pouze od ověřených výrobců, kteří UV filtr garantují.

Nezávisle na kvalitě brýlí může však velké množství UV paprsků proniknout k oku i ze shora nebo ze stran brýlí. Optimální ochranu tedy nabízí kombinace kvalitních slunečních brýlí a klobouku nebo čepice.

Barva brýlových čoček

Sluneční brýle mohou mít různé barvy brýlových čoček, jako jsou šedá, hnědá, žlutá a zelená. Šedá barva je nejobvyklejší a nabízí nejvyšší přirozenou reprodukci barev. Hnědá barva je dobrá pro sportovce, protože pomáhá zvýšit kontrast a rozlišení. Žlutá barva je vhodná pro špatné světelné podmínky, protože rozjasňuje.

Kvalitní brýlové čočky mají vyvážené zabarvení zvolené tak, aby zachovalo přirozené vnímání barev.

Dle intenzity zabarvení rozlišujeme kategorie slunečních filtrů. Čím větší je intenzita zabarvení brýlových čoček (jejich "tmavost"), tím menší je jejich propustnost (transmise) pro světlo. Zjednodušeně tedy čím tmavší máte brýle, tím méně světla dorazí přes brýlové čočky k vašim očím. Filtry jsou označovány čísly 0 - 4, čím vyšší číslo, tím tmavší brýle. Kategorie 0 poskytuje nejslabší ochranu před oslněním, naopak brýle zařazené do kategorie 4 jsou natolik tmavé, že jejich používání není povoleno při řízení motorových vozidel (jsou opatřeny i speciálním symbolem - přeškrtnutým autem).

Kategorie filtru

(Intenzita zabarvení)

Informace o použití

0

3 – 20 %

Poskytuje nejslabší ochranu před oslněním. Jedná se o bezbarvý nebo velmi jemný filtr. Typickým zástupcem jsou ochranné brýle, (ochrana před větrem, prachem, cizími tělísky, hmyzem).

1

20 – 57 %

Velmi slabě zabarvené čočky, obvykle žluté, nebo oranžové, vhodné pro rozjasnění obrazu a ochraně před prachem, hmyzem a větre).

2

57 – 82 %

Středně tmavý filtr vhodný pro mírnější intenzitu slunečního záření a běžné nošení. Zabarvení není tak intenzivní, jako u klasických slunečních brýlí. Vhodné při řízení a měnících se světelných podmínkách (časté střídání slunce a stínu).

3

82 – 92 %

 

Intenzivně zabarvené brýle. Ideální pro dovolenou u moře, nebo procházky po horách. Vhodný pro intenzivní sluneční záření. Toto zabarvení je běžné pro většinu slunečních brýlí.

4

92 – 97 %

 

Velmi tmavý filtr pro velmi intenzivní sluneční záření. Brýle ze 4. kategorie není povolené nosit při řízení. Tyto brýle se využívají v extrémních vysokohorských podmínkách na ledovcích nebo v pouštích, kde je i velká intenzita odrazů. Brýle z kategorie 4 není povoleno nosit při řízení.

 

Sportovní brýle Evil Eye

Kvalita v harmonii s moderním designem a dokonalými zobrazovacími vlastnostmi?

To jsou Sportovní brýle EVIL EYE.

Brýle stvořené k tomu, aby zlepšily váš sportovní výkon i za těch nejtěžších podmínek.

Sportovní brýle Evil Eye se vyrábí v rakouském Linci. Příslib „vyrobeno v Rakousku“ je zárukou toho, že jsou brýle Evil Eye

zhotovovány s největší přesností a že splňují nejvyšší standardy kvality.

Lyžařské brýle Evil Eye Peaksight

Lyžařský model Evil Eye Peaksight jsou spolehlivé a kvalitní lyžařské brýle, bezproblémově kompatibilní s každou helmou.

Díky flexibilním předním rámům se lyžařské brýle peaksight bez problémů hodí do široké škály velikostí a tvarů lyžařských přileb.

V kombinaci s helmou nabízejí úplnou ochranu před povětrnostními vlivy, vysoký komfort a dokonalé vidění při lyžování.

Praktické doplňky k brýlím Evil Eye

Některé modely mají v sadě praktické doplňky, u jiných je lze dokoupit. Například pásek kolem hlavy, který zabrání pádu a ztrátě

brýlí. Jeho uchycení na stranici je pevné a přitom jednoduché.


Při vysokohorské turistice je důležitá ochranu nosu, při sjezdovém lyžování pěnovka chránící oči před větrem. 

 

Podívejte se na naši nabídku lyžařských brýlí Evil Eye.

tlačítko koupit

Evel Eye

Oakley Holbrook

Oakley Holbrook je nadčasový model, který v sobě spojuje klasický design a moderní technologie. Inspirovaný

filmovými hrdiny 40., 50. a 60. let symbolizuje dobrodružného ducha a chuť objevovat.

Ikonický americký design obruby je zdůrazněný přiznanými barevnými nýty na brýlovém středu a kovovým logem Oakley

umístěným na obou stranicích.

Vlastnosti

Obruba je vyrobená z patentovaného lehkého „O

Matter™“ materiálu.

Brýlový střed je ozvláštněn čtyřmi kovovými nýty z

barevného kovu.

Stranice mají kovové hranaté logo Oakley jako

symbol kvality.

Ochrana před nárazem

Brýlové čočky Oakley jsou vyrobeny s důrazem na bezpečnost. Jsou testovány pod vysokým tlakem a za vysokých

rychlostí, aby zajistily nekompromisní ochranu v nejrůznějších extrémních podmínkách.

Oakley Holbrook naleznete zde>>

 

Okluzor ve škole? Žádný problém. Přečtěte si naše tipy

Začátek školy máme již za sebou a určitě se shodneme na tom, že pro většinu dětí i rodičů představuje toto období určitý stupeň stresu. Jsou ale rodiče, kteří kromě běžných záležitostí řeší také zrak svého dítěte. Nemusí se přitom jednat jen o brýle, ale také o nošení okluze.

Okluzní terapie se netýká pouze předškolních dětí. Děti často pokračují v nošení okluzoru i po nástupu do školy. Nošení okluzoru se dá snadno zaběhnout během chození do školky. Ve škole je však jiný denní režim a na dítě jsou kladeny větší nároky. Se začátkem školního roku se u rodičů mohou vyskytnout různé obavy.

Bude dítě stíhat ve škole sledovat učivo i se zakrytým zdravým okem? Jak nejlépe dodržet předepsaný čas nošení? Nebudou se mu ostatní děti posmívat? Jak vše zvládnout v klidu a s jistotou? Shrnuli jsme některé tipy v našem článku.

Okluzor a vyučování

Vyučování vyžaduje od dítěte plnou pozornost. Je velmi důležité, aby se dítě dokázalo na učivo soustředit a bezpečně rozpoznalo písmena na tabuli i v učebnici.

Pokud je vedoucí oko zakryté, může se v některých případech stát, že dítě slabším okem neuvidí písmena dostatečně ostře.

Zkušený oční lékař vždy zhodnotí úroveň zrakové ostrosti dítěte a rozhodne o nošení okluzoru během vyučování tak, aby dítě nebylo zhoršeným viděním nijak omezeno.

Pokud si nejste jistí, že stanovený režim dítěti umožní kvalitní vidění, je na místě kontaktovat očního lékaře a společně najít řešení, které umožní efektivní terapii a zároveň dítě ve škole neomezí.

V některých případech může lékař doporučit oko lepit až po škole.

Při hledání nejlepšího řešení je nutné vycházet z mnoha různých faktorů. Například: Jak moc je zhoršené vidění na tupozrakém oku? Kolik hodin denně má být okluzor nošený? Jak se dítě s okluzorem cítí a jak je s ním sebevědomé? Chodí dítě do školy jen dopoledne, nebo zůstává až do odpoledne v družině? Navštěvuje po škole nějaké kroužky? Všechny tyto faktory se u dětí různí a pro každé dítě tedy může být vhodné něco jiného.

Pokud nastane problém s nošením okluzoru, je na místě řešit ho bezodkladně. Režim nošení se nesmí měnit bez doporučení lékaře.

Velkou pomocí jsou barevné obrázkové okluzory, které děti nosí rády a snadno se nasazují i sundávají.

Léčba tupozrakosti je pro dítě v tomto věku velmi důležitá, a i malá změna může zhatit pokroky, kterých jste v předchozích měsících dosáhli. Nebojte se proto otevřeně si s lékařem o vašich obavách promluvit. Empatický lékař se bude snažit najít řešení společně s vámi. Je na místě problémy s odmítáním okluze eliminovat hned, když nastanou, než zpětně, kdy už může být zraková ostrost léčeného oka opět snížená.

Sociální vztahy a okluze oka

Někteří rodiče mají také obavy z toho, že okluze ve škole bude mít negativní vliv na sociální vztahy. Ve školce jsou děti často za své pestré okluzory chváleny, jak to ale bude ve škole?

Pro prvňáčky může výhodné začít s okluzí hned od prvního dne. Kolektiv přijme dítě s okluzí přirozeně. Naopak když dítě přijde některý den bez okluze a potom s ní, může to vyvolat zbytečné otázky, které mohou být dítěti nepříjemné.


„Co se ti stalo s očičkem?“ a podobné otázky, ač nejsou myšleny zle, mohou být dítěti nepříjemné.

Můžete si také s dítětem připravit konkrétní odpovědi: „Nestalo se mi s okem nic, jen ho potřebuji trénovat.“ apod. Aby nebylo otázkou zaskočeno.

S obrázkovými okluzory však většinou děti slyší otázky typu: „Co máš dnes za obrázek?“ :)

Barevné okluzory jsou nedocenitelné, vypadají atraktivně a děti je nosí rády.

Ujistěte vaše dítě, že všechno bez problému zvládne.

Různé možnosti nošení

Pokud lékař stanoví nošení okluzoru pouze například na 4 hodiny za den, může být pro někoho snadnější dodržet tuto dobu odpoledne po škole. Dochází-li dítě odpoledne do družiny, lze se dohodnout na nošení okluzoru během odpolední družiny. Vyučování tím nebude omezeno případnou sníženou zrakovou ostrostí léčeného oka.

Ideální je promluvit si s třídním učitelem hned na začátku školního roku. Informovat ho o typu vady a doporučeném režimu nošení.  Je také pravděpodobné, že pedagog bude mít sám zkušenosti a tipy, které vám mohou s okluzní terapií pomoci.

Náplasťové okluzory poskytují velkou výhodu – jejich aplikace i sundání je snadné a dítě ji zvládne samo.

       Pravidelné nošení olkuzoru je nutnost

Podstatou léčby tupozrakosti je posilování slabšího oka zakrytím toho zdravého (vedoucího). Pokud se tupozrakost neléčí, může dojít k trvalému zhoršení zraku, které již v dospělosti nelze nijak zlepšit či vykorigovat (například brýlemi).

 

Aby byla terapie úspěšná, musí být nošení okluzoru dodržováno konzistentně.

 

 Motivujte dítě k nošení okluze

Nechce vaše dítě nosit okluzor? V tomto věku může být pro děti odměna dobrého zraku málo atraktivní, protože nedokáží domyslet všechny důsledky a žijí přítomností.

Existují různé možnosti, jak dítě motivovat. Obrázkové okluzory Ortopad jsou skvělým pomocníkem. V každé krabičce najdete několik různých motivů. Dejte dítěti možnost, ať si každý den vybere, který okluzor si vezme.  

Chvalte dítě potom, co si okluzor vybere a nasadí. Výborný nápad je také promluvit si s pedagogem a příbuznými, aby také dítě chválili a povzbuzovali.

Motivační tipy

Vyzkoušet můžete motivační listy s veselými obrázky, které pro děti vytvořila organizace Raná péče. Děti do nich použité okluzory mohou nalepit a vytvořit tak originální umělecká díla a zároveň „deníček“ jejich úspěchů a vytrvalosti.

Někteří rodiče také za každý týden nošení vymyslí nějakou malou odměnu – sladkost, oblíbenou aktivitu, návštěvu kina apod. Zkuste si se svým dítětem promluvit a zjistit, co by mu udělalo radost a jakou odměnu by preferoval. Bude tak mít nošení okluzoru spojené s něčím příjemným, na co se těší.

      Při léčbě tupozrakosti se obrňte trpělivostí

Nošení okluzoru bývá často náročné nejen pro děti, ale také pro rodiče. Obzvláště, pokud dítě okluzor odmítá.

Chceme vás ale povzbudit – vytrvejte, zdravý zrak je pro vaše dítě opravdu důležitý a neléčená tupozrakost je v dospělém věku neřešitelná.

Když si budete sami jisti důležitostí léčby, přenese se tento postoj i na dítě. Vysvětlete mu, proč je důležité okluzor nosit jeho slovníkem, kterému porozumí.

Vezměte to jako společnou misi. Semkněte se navzájem v boji za perfektní zrak,  vaše děti vám jednou poděkují!

ortopad boy

 

 

 

 

 

Tak pohodlné, že je v očích ani necítíte! Nové kontaktní čočky TOTAL 30

Tak pohodlné, že je v očích ani necítíte

Přichází nové kontaktní čočky TOTAL 30

Nosíte kontaktní čočky a už vás nebaví neustálý pocit nepohodlí? Přemýšlíte, že s kontaktními čočkami kvůli diskomfortu skončíte? Řešení nabízí nové měsíční kontaktní čočky TOTAL 30, které v květnu uvedl na český trh americký výrobce Alcon.

Horká novinka slibující nebývalý komfort je převratná zejména v materiálu, který na samotném povrchu čočky obsahuje až 100 % vody.

Jak to firma Alcon dokázala? A opravdu nositel v oku čočky vůbec nevnímá?

Podívali jsme se zblízka na složení i použité technologie. Pronikněte s námi do tajů nových TOTAL 30 a zjistěte, zda jsou ty pravé pro vás.

 total30

Co jsou kontaktní čočky TOTAL 30?

Kontaktní čočky TOTAL 30 od firmy Alcon jsou první a jediné měsíční kontaktní čočky s proměnným obsahem vody. Materiál čoček se skládá z vody a lehfilconu A, hydrogelu s obsahem silikonu. Čočky mají navíc speciální úpravu, která na povrchu zvyšuje obsah vody.1-4

Jak je možné, že jsou TOTAL 30 tak pohodlné?

Vysoké pohodlí, které výrobce u TOTAL 30 slibuje, připisuje firma vlastnosti, kterou nazvala "Water Gradient", tedy proměnný obsah vody.

Tato technologie zajišťuje, že se obsah vody plynule mění z 33 % v jádře čočky k 80 % směrem k jejím povrchu, dosahující až 100 % na úplném vnějším povrchu čočky. Důsledkem je jemná gelová vrstvička, která vzniká mezi povrchem oka a čočky. Díky tomu kontaktní čočka svým povrchem na oko přímo nenaléhá a v oku ji necítíte.1-4 

Proč je obsah vody v čočkách tak důležitý?

Člověk průměrně mrká 14 000 x za den, což znamená, že víčka přejedou přes oční povrch každých 6 s. Pohyb víček způsobuje tření, vysoký obsah vody oční povrch lubrikuje, díky tomu je tření sníženo a je dosaženo mnohem většího komfortu než u jiných čoček. Obsah vody v čočce je pro pohodlné nošení prostě zásadní.

95951a69a1632a5ece26920aa123b140

Jak a proč vznikly TOTAL 30?

Průzkumy společnosti Alcon ukázaly, že největší problém pro nositele kontaktních čoček je diskomfort. Nositelé označovali nepohodlí jako „nutné zlo“. Až 75 % nositelů v dotaznících uvedlo, že by chtěli čočky, které by v oku vůbec necítili. Zároveň až 64 % nositelů preferovalo čočky s plánovanou výměnou, oproti těm jednodenním. Přitom výzkumy a inovace prováděné v posledních letech se věnovaly hlavně jednodenním kontaktním čočkám.

A právě to vedlo společnost Alcon k touze po vývoji měsíčních čoček, které by nabízely maximální pohodlí a zároveň uspokojily nositele, kteří chtěli čočky s měsíčním intervalem výměny.

Nejen pohodlné, ale také dokonale čisté

Proměnný obsah vody byl již aplikován u jednodenních kontaktních čoček Dailies TOTAL 1, výzvou ale bylo, jak skloubit proměnný obsah vody s vysokou odolností proti usazovaní nečistot, který je u měsíčních čoček také zásadní. Vysoká odolnost proti usazování depozit zvyšuje komfort nošení.

Jak to tedy udělat, aby bylo možné čočky nosit měsíc a byly stále stejně pohodlné? Odpovědí se stala Celligent Technology.

Celligent Technology

je patentovaná technologie firmy Alcon, která unikátním chemickým složením napodobuje určité vrstvy oka. Umožňuje udržet vysokou odolnost proti usazovaní depozit na čočce během 30denního výměnného cyklu. Zde je nutné dodat, že kontaktní čočky TOTAL 30 se samozřejmě po každém nošení musí správně vyčistit, nejlépe roztokem AOSEPT.1-4

total30 kontaktní čočky

Výhody kontaktních čoček TOTAL 30

Výjimečné pohodlí. Tak pohodlné, že je ani 30. den v oku necítíte.1-4

Do kontaktu s okem přichází pouze jemný gelový povrch.

Unikátní technologie Celligent  zabraňuje usazování nečistot během celého měsíce, takže i 30. den jsou stejně čisté, jako den první.1-4

Čočky obsahují barevnou přísadu, která jim dodává světle modrozelený odstín, díky kterému jsou lépe vidět při manipulaci.

Čočky blokují UV záření a omezují propustnost modrého záření od monitorů, televizních obrazovek i mobilů.*

 

30

Zažijte výjimečné pohodlí!

Vyzkoušejte nové TOTAL 30 s převratnou technologií.

 3 kusové balení TOTAL 30 zde >>  a 6 kusové balení TOTAL 30 zde >>.

tlačítko

Při koupi 6 kusového balení za rok vydáte za kontaktní čočky méně než 2.000 Kč!

 

Kontaktní čočky jsou zdravotnickým prostředkem určeným ke korekci zraku.

* pro informace o propustnostech pro konkrétní vlnové délky čtěte prosím příbalový leták.

Reference 1-4

 Reference -čistota 1-4

 

Letní tipy pro nositele kontaktních čoček

Přicházejí dny, kdy trávíme stále více času venku, vyrážíme do přírody a podnikáme nejrůznější sportovní aktivity. Ideální období pro kontaktní čočky.

Jenže tyto dny mohou být paradoxně velmi náročné pro naše oči. Ty jsou totiž vystaveny zvýšenému pobytu na slunci, větru a prachu.

Důsledkem může být podráždění a zarudnutí očí a zvýšený diskomfort při nošení kontaktních čoček.

Jak si užít horké a slunečné dny naplno i s kontaktními čočkami?

1. Noste sluneční brýle

První a zásadní pravidlo je ochrana očí před UV zářením. Naše oči jsou až 10x citlivější na UV záření než naše kůže.

Pozor, ne všechny kontaktní čočky na trhu mají UV filtr! A i když některé kontaktní čočky UV filtr mají, pro dokonalou ochranu očí pouze

kontaktní čočky nestačí, je nutné kombinovat je s kvalitními slunečními brýlemi. Sluneční brýle kryjí na rozdíl od kontaktních

čoček celou plochu oka a zároveň i oční víčka a citlivé oční okolí.

slunecni_bryle_zena_a_muz-min

Kromě ochrany před UV zářením sluneční brýle ulevují vašim očím před nadměrným světlem, a navíc chrání oční povrch před

vysušujícím větrem. Aby byly kontaktní čočky pohodlné, potřebují adekvátní stupeň zvlhčení, sluneční brýle vytvářejí ochranou bariéru mezi

suchým větrem a povrchem kontaktních čoček, navíc chrání oči před nečistotami, které může vítr do očí nafoukat.

Právě nyní si u nás můžete pořídit legendární slunečních brýle Oakley s 30% slevou!

Nevíte, jaké sluneční brýle vybrat? Stavte se za námi na některou z našich poboček, rádi vám poradíme.

 

2. Vyzkoušejte jiný typ kontaktních čoček

S prodlouženým pobytem venku na slunci se může stát, že se ve vašich současných kontaktních čočkách již necítíte stejně komfortně jako dřív.

Trpíte-li diskomfortem, řešením mohou být kontaktní čočky jiného typu, například s vyšším obsahem vody nebo s kratším

intervalem výměny.

V době dovolených jsou ideální volbou jednodenní kontaktní čočky.

Jejich nespornou výhodou je to, že se nemusejí čistit. Večer je

jednoduše vyhodíte a ráno si naaplikujete nový čerstvý pár z blistru.

Jednodenní kontaktní čočky bývají nejlepší volbou nejen pro

citlivé oči, ale také pro alergiky.

Existují také samozabarvující kontaktní čočky, které přišly na trh poměrně nedávno.

Uvažujete-li o změně vašich kontaktních čoček, neváhejte a

objednejte se na kontrolní vyšetření zraku.

3. Střídejte kontaktní čočky s brýlemi

Kontaktní čočky jsou certifikovaným zdravotnickým prostředkem a jejich materiály jsou vyvíjeny tak, aby oko nedráždily. Obzvláště v letních

měsících je ale dobré občas očím ulevit. Nasaďte tedy čas od času místo čoček také své dioptrické brýle, možná budete překvapení, jaký

rozdíl zaznamenáte.

4. Nespěte v kontaktních čočkách

V létě býváme přes den více aktivní a večer na nás může padnout velká únava. Odolejte ale pokušení a nikdy nespěte s kontaktními

čočkami na očích. Spaní v kontaktních čočkách zvyšuje riziko oční infekce až 6x! Chcete-li si zachovat zdravé oči, vždy kontaktní čočky

na noc vyjměte.

 Nosíte-li kontaktní čočky čtrnáctidenní, měsíční, či s delším intervalem

 výměny, nezapomeňte je svědomitě čistit. Během zvýšeného pobytu

  venku je mnohem větší pravděpodobnost, že na povrchu čočky ulpí

 nějaké nečistoty, které mohou být zdrojem infekcí či diskomfortu.

 Pokud víte, že už se vám večer nechce kontaktní čočky čistit, zvolte ty

 jednodenní, které jednoduše po použití vyhodíte.

5. Pozor na bazény a vířivky

Potřebujete-li mít kontaktní čočky na očích téměř stále, dávejte si velký pozor při návštěvě koupališť. V ideálním případě kontaktní čočky pro tyto

případy z očí vyndejte. Zejména horké a vlhké prostředí je ideální pro množení Akantaméby, která je u nositelů kontakních čoček

zodpovědná za vážné oční infekce.

Pokud se bez kontaktních čoček neobejdete ani u bazénu, volte vždy ty jednodenní, které hned po plavání z oka vyjměte a zahoďte.dioptrické

Oči si také chraňte dobře těsnícími plaveckými či potápěčskými

brýlemi, abyste zamezili kontaktu vody a očního povrchu.

 

Existují také plavecké dioptrické brýle a to i pro děti. Jejich pořízení není

nijak nákladné a sloužit vám mohou i několik let.

Tak proč to letos s nimi nezkusit?

6. Používejte zvlhčující kapky

Během suchých horkých letních dní doporučujeme použít zvlhčující oční kapky i několikrát denně. Pro správnou funkci potřebují drops

kontaktní čočky dostatečný slzný film, který však může být vlivem horka narušen. Zvlhčující oční

kapky nebo-li umělé slzy, pomáhají

udržet vaše oči i kontaktní čočky hydratované, díky tomu jsou kontaktní čočky v očích

pohodlné, mají ideální parametry a zajišťují ostrý zrak.

 

7. Na co ještě nezapomenout

Plánujete-li dovolenou, myslete dopředu také na své oči. Ujistěte se, že máte aktuální dioptrie a že jsou vaše oči před dovolenou

v pořádku. Objednejte se na kontrolní vyšetření.

Podívejte se také, zda máte dostatečnou zásobu vašich kontaktních čoček na léto a k nim také roztok a zvlhčující oční kapky.

Na dovolenou si také nezapomeňte přibalit kartičku nositele kontaktních čoček, kde máte vypsané všechny důležité údaje. Pokud u sebe

nechcete nosit kartičku, ujistěte se, že jste naším registrovaným zákazníkem, tak totiž budete mít ve svém zákaznickém účtu vždy

k dispozici údaje o vašich objednávkách, tedy i o parametrech kontaktních čoček.

Ještě jste se neregistrovali? Můžete tak učinit přímo zde anebo při příští objednávce,

zakliknutím tlačítka: " Uložit parametry mých čoček pro příští objednávku"


 

Podělili jsme se s vámi o naše tipy na léto. A co vy? Máte nějakou oblíbenou letní vychytávku? 

 

 

 Kontaktní čočky jsou zdravotnickým prostředkem určeným ke korekci zraku.

Jak se správně starat o pouzdro na kontaktní čočky

Staráte se dokonale o kontaktní čočky, ale na jejich pouzdro tak trochu zapomínáte? Děláte chybu, nečisté pouzdro může být živnou půdou pro řadu mikroorganizmů, které se mohou na kontaktní čočky snadno přenést.

Přečtěte si pár jednoduchých tipů jak o pouzdro správně pečovat

Studie ukazují, že pouzdra na kontaktní čočky unikají pozornosti nositelů a jsou nejvíce a nejčastěji kontaminovaným doplňkem ke kontaktním čočkám. Pouzdro na kontaktní čočky bývá kontaminováno patogenním organizmem u 30–85 % nositelů!

Kolonizace patogenními mikroorganizmy může vést k rozvoji keratitidy (zánětu oční rohovky), která je nejen velmi bolestivá (rohovka je nejcitlivější tkání v těle), ale může se dále vyvinout ještě v mnohem závažnější

Co tedy dělat, abychom se zdravotním komplikacím vyhnuli?

Kromě správného čištění a výměny kontaktních čoček (více informací zde) je zásadní také dodržování doporučené péče o pouzdro na kontaktní čočky.

Jak čistit pouzdro na kontaktní čočky?

Není to nic složitého, stačí jen dodržovat pár základních pravidel.

Po každé, když z pouzdra vyjmeme kontaktní čočky, je nutné vylít všechen roztok z pouzdra pryč a vnitřek pouzdra vypláchnout čistým roztokem.

Dalším krokem je vytření pouzdra do sucha pomocí čistého kapesníčku, což umožní odstranění případného biofilmu, který může být živnou půdou pro bakterie.

A pozor, tím ještě nekončíme! Čisté pouzdro se nyní musí ponechat volně vyschnout otevřené dnem vzhůru. Vždy volíme čistou plochu pro odložení pouzdra.

! Pouzdro zavíráme opět až když do něj vkládáme čerstvý roztok a vyčištěné kontaktní čočky!

 

pouzdro-na-kontaktni-cocky-žabky-prasátkaPravidelná výměna pouzdra na kontaktní čočky je nutnost

Byla prokázaná spojitost mezi stářím pouzdra a zvýšeným rizikem jeho kontaminace a následného mikrobiálního zánětu rohovky.

Doporučená výměna pouzdra je minimálně jednou za 3 měsíce, nicméně ze studií vyplývá, že čím častěji se pouzdro mění, tím více klesá riziko jeho kontaminace.

Pouzdro tedy můžete měnit i častěji, například 1x za měsíc.

Pouzdra na kontaktní čočky bávají čvětšinou součástí balení roztoků. Pokud chcete změnu, můžete si na našem e-shopu vybrat z různých pouzder se zábavnými motivy a ozdobných etují, jejichž součástí je zrcátko a pouzdro na kontaktní čočky.

Proč používat antibakteriální pouzdro na kontaktní čočky?

Pouzder na kontaktní čočky je v dnešní době velký výběr. Existují také tzv. antibakteriální pouzdra na kontaktní čočky. Ta obsahují ionty stříbra, které zabraňují množení mikroorganizmů a významně tím snižují riziko mikrobiální infekce.antibakt._pouzdro-ořez

Antibakteriální pouzdro najdete také u nás na e-shopu. Stojí pouze 36 Kč, tak proč ho nepřihodit k příští objednávce a neudělat něco navíc pro zdraví svých očí?

V článku jsme si stručně shrnuli důvody, proč a jak se starat o pouzdro na kontaktní čočky. *

A jak jste na tom s udržováním vašeho pouzdra vy? Praktikujete stejný postup, nebo máte ještě nějaký jiný tip? Napište nám.

 

* Uvedené informace se týkají pouzder, které se používají v kombinaci s víceúčelovými roztoky na kontaktní čočky.

Plavání s kontaktními čočkami

Plavání s kontaktními čočkami se obecně nedoporučuje, a to hned z několika důvodů. Jedním z nich je, že se kontaktní čočky mohou z oka vyplavit, takže o ně definitivně přijdete. Mnohem pádnějším důvodem, proč nevzít na plavání kontaktní čočky je ale fakt, že kontaktní čočky by se nikdy neměly dostat do přímého styku s běžnou vodou (včetně kohoutkové, bazénové i té mořské). 

Ve vodě totiž bývá celá řada mikroorganismů, včetně těch, které tělu neškodí, ale oku potenciálně mohou. Dostane-li se patogenní původce na oko s kontaktní čočkou, dochází k jeho zachycení zde, čímž vzniká prostor pro jeho dlouhodobější působení na povrch oka a zvyšuje se tím riziko vyvolání zánětu. 

Pokud se opravdu bez kontaktních čoček na plavání neobejdete, zvolte jednodenní kontaktní čočky v kombinaci s plaveckými, nebo potápěčskými brýlemi, které zabrání přímému kontaktu vody a kontaktních čoček. Ideálním řešením jsou pak některé z plaveckých dioptrických brýlí.

Tak krásné léto a hodně bezpečně odplavaných kilometrů! :-)

nedioptrické