Jak nasadit kontaktní čočky

 Máte doma své první kontaktní čočky a nevíte, jak s nimi správně manipulovat? Nebojte se. Jako jakákoliv jiná dovednost i nasazování kontaktních čoček je především o praxi a zkušenostech. Abyste si však byli na první dobrou hned o trochu jistější, připravili jsme pro vás podrobný návod, jak správně nasadit kontaktní čočky.

Krok 1: Hygiena na první místě

Před jakoukoliv manipulací s kontaktními čočkami si nejprve vždy důkladně umyjte ruce. Pro osušení rukou použijte pouze takový ručník, který nezanechá na vašich rukách jemná vlákna či žmolky (mohly by ulpět na kontaktní čočce a následně způsobovat diskomfort a oko dráždit). Mytím rukou předcházíte přenesení nečistot, bakterií a dalších patogenních mikroorganismů na povrch čočky, potažmo oka.

Krok 2: Zkontrolujte kontaktní čočku

Položte si kontaktní čočku na špičku prstu (ukazováčku) a podívejte se na její tvar. Kontaktní čočka by měla připomínat tvar oblé misky. Pokud se spíše podobá talíři – její okraje směřují ven, je naruby a musíte ji před nasazením otočit. V tomto kroku také zkontrolujte, zda není čočka poškozená (roztržená apod.). Pokud máte rozdílné dioptrie na pravém a levém oku, ujistěte se, že máte připravenou čočku pro správné oko.

otazníkTip: Pokud máte s nasazením kontaktní čočky problém, nezapomeňte čočku opláchnout v roztoku na kontaktní čočky. Po delší manipulaci se může stát, že nečistoty z prstu přenesete do očí, což způsobí nepříjemné pocity pálení.

Krok 3: Vytvořte pro kontaktní čočku prostor

Prostředníčkem ruky, na které máte kontaktní čočku (na ukazováku) si odtáhněte spodní víčko. Prostředníčkem druhé ruky si přidržte pevně horní víčko pod řasami tak, abyste udrželi oko otevřené.

Krok 4: Pomalu nasaďte kontaktní čočku na oko

Ukazovák s kontaktní čočkou pomalu přibližte k povrchu oka. Ze začátku může být snazší neaplikovat kontaktní čočku přímo na rohovku (do středu oka), ale na jeho dolní okraj, tedy bělimu, blízko spodního víčka. Jakmile je kontaktní čočka na povrchu oka, pomalu pouštějte spodní víčko. Čočka se díky svému tvaru sama usadí na správné místo – rohovku.

otazníkTip: Nechce-li se kontaktní čočka „pustit“ prstu – chyťte kontaktní čočku do druhé ruky, osušte ukazovák, kterým aplikujete do čistého kapesníku a celý postup aplikace zopakujte.

Krok 5: Dokončete nasazení čočky

Podívejte se ze strany na stranu a poté párkrát zamrkejte, dokud není čočka správně usazená. Celý postup opakujte pro druhé oko.

Pokud potřebujete pomoci s aplikací kontaktních čoček, neváhejte navštívit naši prodejnu, kde vám s tím pomohou zkušení optometristé.

Potřebujete vědět, jak vyjmout kontaktní čočky  z oka? Sepsali jsme pro vás návod krok za krokem.jak nasadit kontaktní čočky